BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday 4 August 2013

JUS PISANG + KURMA

haiii..
saya nak share satu resepi baru. yeahhh.


tapi rasa macam bukan baru sangat pun. cuma, resepi ni saya buat tanpa tengok mana2 buku resepi. hihii.


resepi tersebut ialah JUS PISANG + KURMA. sedapppp sangatttt.


bila saya google info sal jus ni, jus ni juga baik untuk baby.
       «    Bahan-bahan yang diperlukan
              -      1 buah pisang masak (aku guna pisang berangan)
  -      4 buah kurma* kupas kulitnya
-         Susu pekat manis
-         Air gula
 -      ais kiub
     -      air mineral
       «    Cara membuat
                              1.    Potong-potong pisang dan buang biji buah kurma.
           2.   Isi semua bahan dalam bekas untuk blender. Kuantiti tu ikut suka hati. Kalau nak buat banyak, letakla banyak pisang, balance kan dengan jumlah air susu, ais, air gula dan air mineral yang mencukupi. Susu tu untuk buat dia rase lagi lemak je..air gula xyah banyak-banyak. Air mineral lak untuk elak acuan jadi pekat sangat je, nanti blender xboleh nak proses dan tersekat-sekat. Air mineral pun xleh letak banyak, nanti jadi terlalu cair.
 «    Manfaat
Kurma mengandungi vitamin B kompleks, vitamin E, kalsium, magnesium, zat besi, dan potasium. Khasiat kurma ialah untuk mencegah anaemia, juga sebagai sumber tenaga, dan menjaga kesihatan otak.

Kurma yang baik adalah kurma yang tidak mengandungi gula. Ciri-cirinya adalah kelihatan matang dan tidak melekat ditangan. Warnanya coklat terang dan tidak terlalu lembik.

SELAMAT MENCUBA !!


 

0 speaks: