haiii..
saya nak share satu resepi baru. yeahhh.
tapi rasa macam bukan baru sangat pun. cuma, resepi ni saya buat tanpa tengok mana2 buku resepi. hihii.
resepi tersebut ialah JUS PISANG + KURMA. sedapppp sangatttt.
bila saya google info sal jus ni, jus ni juga baik untuk baby.
saya nak share satu resepi baru. yeahhh.
tapi rasa macam bukan baru sangat pun. cuma, resepi ni saya buat tanpa tengok mana2 buku resepi. hihii.
resepi tersebut ialah JUS PISANG + KURMA. sedapppp sangatttt.
bila saya google info sal jus ni, jus ni juga baik untuk baby.
« Bahan-bahan yang diperlukan
- 1 buah pisang masak (aku guna
pisang berangan)
- 4 buah kurma* kupas kulitnya
-
Susu pekat manis
-
Air gula
- ais kiub
- air mineral
« Cara membuat
1. Potong-potong pisang dan buang biji buah kurma.
2. Isi semua bahan dalam bekas untuk blender. Kuantiti
tu ikut suka hati. Kalau nak buat banyak, letakla banyak pisang, balance kan
dengan jumlah air susu, ais, air gula dan air mineral yang mencukupi. Susu tu
untuk buat dia rase lagi lemak je..air gula xyah banyak-banyak. Air mineral lak
untuk elak acuan jadi pekat sangat je, nanti blender xboleh nak proses dan
tersekat-sekat. Air mineral pun xleh letak banyak, nanti jadi terlalu cair.
«
Manfaat
Kurma
mengandungi vitamin B kompleks, vitamin E, kalsium, magnesium, zat besi, dan potasium.
Khasiat kurma ialah untuk mencegah anaemia, juga sebagai sumber tenaga, dan
menjaga kesihatan otak.
Kurma yang baik adalah kurma yang tidak mengandungi
gula. Ciri-cirinya adalah kelihatan matang dan tidak melekat ditangan. Warnanya
coklat terang dan tidak terlalu lembik.
SELAMAT MENCUBA !!
0 speaks:
Post a Comment