BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday 26 December 2013

Nugget Ayam DIY


Saya sangat gilakan anything DIY, dari craft hinggalah ke masakan. SUKA SANGATTT.
Oleh itu, bila page Buku Resepi post macam-macam resepi termasuk DIY, aku makin tak sabar nak balik rumah dan try resepi tu. Mudah-mudah dan ringkas jer bahan-bahan dia. 

Salah satunya ialah resepi Nuget DIY niii..nama dia NUGGET AYAM ABANG WAN. mungkin sempena nama pereka resepi.

NUGGET AYAM ABANG WAN 























2 ketul daging ayam bahagian dada (anggaran 500 gram) - dicincang 
Sekeping tauhu putih - dicincang (boleh juga guna tauhu lembut)
2 biji telur - dipukul
6 keping roti gardenia - dibakar dan dikisar halus (boleh juga guna serbuk roti putih yg telah siap dijual dikedai)
Bread crums(oren) secukupnya
Sesudu kecil serbuk lada sulah dan lada hitam
Garam

Cara penyediaan :

-Satukan ayam, tauhu putih, 5 sudu roti gardenia yg telah dibakar dan dikisar(selebihnya simpan), serbuk lada hitam dan lada sulah serta garam secukup rasa.(perap sebentar)
- Bentukkan ikut suka kemudian celup dalam telur dan salut dengan lebihan roti gardenia yg telah dibakar dan dikisar tadi.
- Celupkan sekali lagi ke dalam telur dan salut pula dengan bread crums(oren).
- Goreng secara deep fry atau boleh juga disejuk bekukan utk disimpan.

Tips: 
- Pastikan adunan kering dan jangan tambah air langsung.
- Jangan masukkan lemak atau kulit ayam.
- Untuk rasa ayam sebenar elakkan dari campurkan tepung sebaliknya letak tauhu untuk lebih gebu.
- Jangan dibentuk terlalu tebal.
- Untuk lebih sedap boleh tambah kiub pati ayam dan sayuran mengikut cita rasa masing-masing.
- Perisa boleh dipelbagaikan seperti tambah serbuk kari untuk lebih pedas atau boleh juga ditambah cheese mengikut kreativiti masing-masing.

Sekian selamat mencuba. 

Sumber : SINI

0 speaks: