BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday 26 December 2013

Roti Arab DIY

Wahhh...aku suka sangat dengan roti goreng ni...lagi-lagi cicah dengan sambal sardinn..

Roti Arab


Bahan-bahan : hidangan utk 4-5 orang

250 g tepung gandum
2 sk yis mauripan
1 sb susu tepung (jika guna susu segar tak perlu guna susu tepung)
1 sb marjerin/mentega
1 sb gula 
160ml -170 ml air suam (boleh campurkan dgn susu segar)
1/2 sk garam halus

Cara-cara :
Satukan yis bersama air suam dan gula. Bancuhkan hingga gula larut. Kemudian biarkan sebentar sehingga yis berbuih. 

Di dalam bekas yg agak besar, ayakkan tepung. Satukan dgn garam, susu tepung dan marjerin/mentega. Gaul2kan rata2. Buatkan lubang di tengah2nya, kemudian tuangkan yis tadi. Kacau dan uli hingga menjadi doh yg licin. 

Setelah itu, simpankan doh di dlm bekas yg agak besar dan tutup kemas dgn kain lembab. Biarkan ia naik selama 1 jam.

Sementara itu, bolehlah buat sambal sardin, dsbnya....hehe.

Keluarkan doh, uli sekali lagi dan bahagikan kpd beberapa bahagian. Bulat-bulatkan doh dan leperkan/canaikan. Jangan terlalu nipis atau terlalu tebal.

Panaskan minyak secukupnya utk menggoreng. Setelah minyak cukup panas, goreng doh tadi satu persatu. Siram2kan roti agar ia naik kembang. Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.

Bolehlah dihidangkan bersama sambal sardin atau lauk apa2 jelah...Selamat mencuba. Boleh intai banyak lagi respi best-best DI SINI

0 speaks: