BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday 15 November 2013

Bubur Asyura Johor


Dalam Muharram ada dari hari Asyura . Jika di Malaysia ni, selain berpuasa, ramai yang akan bergotong-royong memasak bubur Asyura. Kaitan antara makanan ini dengan Asyura adalah ketika peristiwa Nabi Nuh dahulu yang suruh mengumpul bahan untuk dimasak. Arahan itu diperoleh setelah umat manusia di landa banjir besar pada ketika itu, itu adalah makanan pertama setelah kejadian tersebut. Dan dijadikan amalan sunat oleh kita. Penghayatan tu penting. Bukan bermaksud sambut hari Asyura dengan bubur je, tapi lebih kepada mengingati peristiwa Nabi Nuh itu serta sedekahkan bubur dengan fakir miskin dan berkongsi dengan jiran tetangga, itu lebih afdhal , in shaa ALLAH..

Entri kali ni pasal BUBUR ASYURA JOHOR. Sebelum ni aku dah buat entri pasal BUBUR ASYURA UTARA, untuk review boleh rujuk sinii.

Bahan-bahan :

-2 cawan beras
-2-3 senduk santan ( atau 1 cawan jer senang )
-1 labu bawang besar*
-4 ulas bawang putih*
-1 inci* bahan * dikisar
-2 cawan / lebih daging lembu kisar / daging ayam kisar / yg cincang (atau pilih salah satu)
-1 sk serbuk lada putih
-1 sk / lebih serbuk lada hitam 

Segala jenis kekacang (kacang tanah, kacang kuda dll) – direndam semalaman 

-sedikit daun sup / jika tak der boleh letak daun saderi..dipotong halus
-Kentang n carrot secukupnya – dipotong dadu
-Garam+gula secukup rasa
-Bawang goreng
-4 sb rempah soto ( jika tiada, boleh letak serbuk rempah sup + serbuk rempah kurma )
-1 pkt sup bunjut
-Rempah 4 sekawan
-Air secukupnya
-Serbuk perasa jika suka cth serbuk pati ayam
-1/2 sk serbuk jintan putih ( tambahan )


Bahan hiris :
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 labu bawang besar

Cara membuat :-
1. Panaskan sedikit minyak, tumis set rempah 4 sekawan, kemudian masukkan bahan hiris, tumis seketika baru masukkan bahan kisar.....tumis hingga sedikit garing & naik bau.
2. Bancuh perencah soto / sup ngan ½ cawan air, masukkan dlm tumisan tadi.....tumis seketika
3. Masukkan daging ayam, masukkan lada hitam/putih n sup bunjut dan sedikit air dulu.,...kacau seketika.
4. Masukkan beras, kekacang jika suka, air secukupnya, sedikit garam dulu, sikit gula & serbuk pati ayam jika suka......biar ia mendidih.

5. Apabila nampak beras hampir kembang, baru masukkan kentang+carrot
6. Selepas kentang, carrot n kekacang lembut, masukkan santan dan tambahan air masak jika nampak terlalu pekat.( masak cam buat bubur nasi gitu )
7. Perasakan dengan garam secukupnya
8. Bila dah masak, tabur bawang goreng dan daun sup / daun saderi.... (*keluarkan set rempah 4 sekawan n sup bunjut dari bubur )
9. Sedia dihidangkan panas2 cthnya bersama telur dadar halus, daun sup/daun saderi dan serunding ikan/daging/ayam ( Boleh tambah serunding ikan ).



Bubur Asyura ni nampak sedap sangat, macam bubur lambuk yang aku gilakan tu. Tapi aku tak pernah pulak try yang ni. Maybe next time :)

0 speaks: